niedziela, 15 kwietnia 2012

Placek orzechowy a'la Snickers

To już ostatni z trzech przepisów, na ciasto, które gościło na moim wielkanocnym stole. Placek orzechowy, dla większości znany chyba pod nazwą Snickers. Pyszne krucho - miodowe placki przełożone budyniem i masą krówkową, a na wierzchu słodka warstwa orzechowa. Autorką przepisu jest joana30, a przepis znalazłam na Wielkim Żarciu (najedź na link, by zobaczyć oryginalny przepis)


Podaję oryginalne proporcje, chociaż ja robiłam to ciasto z połowy porcji na małej keksówce. Moje uwagi - następnym razem do ciasta dodałabym mniej sody, bo było ją lekko czuć, a budyń utarłabym z masłem, krem byłby wtedy delikatniejszy i lepiej rozsmarowywałby się na cieście. Ale to tylko moje sugestie:)

KRUCHE PLACKI:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 budyń waniliowy
  • 1 i 2/3 szkl. mleka
  • puszka masy krówkowej

WARSTWA ORZECHOWA:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • pół kostki masła (100g)
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru


WARSTWA ORZECHOWA:
W garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i cukier, rozpuścić. Dodać orzechy, wymieszać, zagotować i odstawić.
KRUCHE PLACKI:
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z zimnym masłem. Wbić 2 jajka, dodatkowo 2 żółtka. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na ok. 1 cm placek. Upiec 3 jednakowe placki, z tym, że na jeden placek wyłożyć masę orzechową. Ja piekłam każdy ok. 15-20 minut w 190 stopniach (piekarnik z termoobiegiem), ale moje placki były małe, oryginalny przepis mówi o 40 minutach pieczenia.
Budyń ugotować w 1 i 2/3 szkl. mleka. Ostudzić.

Ciasto składać warstwami:
upieczony placek
rozsmarowany budyń
drugi upieczony placek
rozsmarowana masa krówkowa
placek z orzechami

9 komentarzy:

  1. Od razu nabrałam ochoty na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Snickersa, a Twoja wersja prezentuje się nadzwyczaj pysznie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm coś niesamowitego, ale się głodna zrobiłam:P

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda wybornie, nigdy nie robiłam snickersa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też robiłam go po raz pierwszy i się mile zaskoczyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza jest ta warstwa orzechowa na samej górze...dla mnie cały ten placek mógłby się tylko z niej składać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
    Brief but very precise info… Thank you for sharing this one.
    A must read article!

    Stop by my blog free porn free sex movie

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ten placek pierwszy raz z tego przepisu i wyszedł genialny!
    Moje uwagi do przepisu:

    -z 600 gram mąki (nieco więcej niż pół paczki) wystarczyło mi ciasta na małą blachę kwadratową, na dużą dałabym więcej. Placki wyszły mi ok 2cm po upieczeniu

    -dałam tylko 3 jajka całe bo uważam że im więcej jajek tym ciasto "twardsze" po upieczeniu, kruche zawsze robię z 2-3 jaj całych

    -ciasto po zagnieceniu jest białe ale po upieczeniu ma ładny brązowy kolor i aromat

    -ciasto piekłam ok 15 min na 180 stopni grzanie góra dół. Placek z warstwą orzechów po 15 min pozostawiłam jeszcze w piekarniku na jakieś 10 min żeby dobrze się skarmelizował

    - na małą blachę dałam ok 250g orzechów i była w sam raz warstwa, jak dla mnie, nie widać między orzechami ciasta. ( w tym celu kupiłam 80g całych orzechów i wyłuskałam,pl 250g wychodzi z 800g całych)

    -użyłam małej puszki masy korówkowej i była w sam raz 400g

    - nie dałam samego budyniu tylko rozcieńczyłam go ok 80-100g masła - uzyskał aksamitność (tak gęsty budyń jest "zgrudzony" i ma posmak mąki. Dodałam także 1op 16g cukru waniliowego - masa wyszła super. Zrobiłam budyń z 500ml mleka z oryginału 750 (duży budyń).

    -jak na ciasto "a'la" snickers jest genialne, najlepsze jest po 2 dniach. Pomimo że jest bardzo słodkie i sycące znikło pół blachy jednego wieczoru ;-)

    Ogólnie polecam ten przepis ;-)






    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dziękuję za tak rozwiązły komentarz i z pewnością przydatne wskazówki dla innych. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...