Dłuższa cisza panowała ostatnio na blogu, a to za sprawą wyjazdu i wcześniej natłoku pracy. Gotowanie na szczęście nie poszło w odstawkę i na dysku już nazbierało się dla Was kilkanaście nowych, pysznych przepisów, które czekają na publikację. Dziś na start pyszna, jesienna szarlotka. Klasyczna, krucha i maślana, z tartymi jabłkami i mocną nutą cynamonu. Taka, jaką lubię najbardziej:) Polecam!
Składniki na blachę 25 cm x 30 cm:
- 3 szklanki* mąki pszennej
- 1 kostka zimnego masła (250g)
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 2-3 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki bułki tartej
Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą, owinąć każdą w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do garnuszka. Dodać do nich cukier i cynamon, podlać 2-3 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż będą się rozpadać. Tak przygotowaną masę jabłkową wystudzić a następnie wymieszać z bułką tartą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno większą częścią wcześniej przygotowanego ciasta. Na cieście rozsmarować masę jabłkową a na nią zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190-200 stopniach.
Smakowita:)
OdpowiedzUsuńPodkradam Ci ten kawałek szarlotki, bo wygląda obłędnie. Trudno jej się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo:) Smacznego i dziękuję!:)
UsuńCzy surowego ciasta nie posypujemy bułką tartą przed nałożeniem jabłek?
OdpowiedzUsuńCzy surowego ciasta nie posypujemy bułką tartą przed nałożeniem jabłek?
OdpowiedzUsuńSzarlotka krucha i pyszna.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń