piątek, 16 października 2015

Szarlotka na kruchym cieście

Dłuższa cisza panowała ostatnio na blogu, a to za sprawą wyjazdu i wcześniej natłoku pracy. Gotowanie na szczęście nie poszło w odstawkę i na dysku już nazbierało się dla Was kilkanaście nowych, pysznych przepisów, które czekają na publikację. Dziś na start pyszna, jesienna szarlotka. Klasyczna, krucha i maślana, z tartymi jabłkami i mocną nutą cynamonu. Taka, jaką lubię najbardziej:) Polecam!






Składniki na blachę 25 cm x 30 cm:
  • 3 szklanki* mąki pszennej
  • 1 kostka zimnego masła (250g)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki bułki tartej
*szklanka o pojemności 250 ml


Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą, owinąć każdą w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do garnuszka. Dodać do nich cukier i cynamon, podlać 2-3 łyżkami wody. Gotować na małym ogniu, aż będą się rozpadać. Tak przygotowaną masę jabłkową wystudzić a następnie wymieszać z bułką tartą.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić dno większą częścią wcześniej przygotowanego ciasta. Na cieście rozsmarować masę jabłkową a na nią zetrzeć na tarce na dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 190-200 stopniach.






8 komentarzy:

  1. Podkradam Ci ten kawałek szarlotki, bo wygląda obłędnie. Trudno jej się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
    W razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
    Pozdrawiamy serdecznie, www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy surowego ciasta nie posypujemy bułką tartą przed nałożeniem jabłek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy surowego ciasta nie posypujemy bułką tartą przed nałożeniem jabłek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka krucha i pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...