Zapiekanki są świetnym pomysłem na szybkie i sycące obiady. W dodatku składniki można łączyć w sposób dowolny, tym samym tworząc nową wersję dania. Dziś propozycja z makaronem i mięsem mielonym.
Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis" wyd. 10/2011. Tam autorką przepisu jest pani Anna B. z Torunia.
Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis" wyd. 10/2011. Tam autorką przepisu jest pani Anna B. z Torunia.
Dla 2 -3 osób:
- ok. 4 garście makaronu penne (rurki). Mogą być również fusilli (świderki)
- ok. 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka ostra mielona, kolendra mielona
- 2 cebule
- 25 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 250 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 5 dag sera żółtego
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Mięso mielone usmażyć na patelni, przyprawić. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone
przesmażona cebula
pieczarki
papryka
SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zalać sosem zapiekankę, posypać starkowanym żółtym serem.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.
Mogę wpaść na obiad?:) bo bardzo chętnie zjadłabym tą zapiekankę:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, zapraszam;)
OdpowiedzUsuńa podsmazac na oliwie ?
OdpowiedzUsuńNa oleju, oliwie, maśle... jak kto woli
OdpowiedzUsuńbrzmi aaapppettito, dzis wyprobuje :P
OdpowiedzUsuńupieklam i normalnie rewelka ;]
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńjutro się za nią zabieram :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego i czekam na sprawozdanie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wszystkim smakowało, jestem zadowolona :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zrobiłam ale nie za bardzo mi smakowało. Ta kolendra mi do tego nie bardzo pasuje, popsuła smak mięsa.
OdpowiedzUsuńproponuje zamiast kolendry ziola prowansalskie :)
UsuńPyszna ta zapiekanka:) dzięki za przepis:*
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, zawsze do usług;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zapiekanka palce lizac;) super pozdrawiam;d
OdpowiedzUsuńwlasnie jestem w trakcie robienia :) juz sie nie moge doczekac kiedy bedzie gotowa :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że dzieciaki nie mogły z zachwytu wyjść :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne danie, ale stwierdzili, że to jest lepsze :)
Pycha! Dziękuję :)
Jakoś mi nie smakowało, totalnie się rozczarowałam
OdpowiedzUsuńgenialne! dzisiaj zrobiłem na obiad, rodzina się zachwycała! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiadek tą zapiekankę ,jest bardzo smaczna,super.
OdpowiedzUsuńMoja zapiekanka właśnie wyjechała z piekarnika.wyglada smakowicie!
OdpowiedzUsuńwłaśnie jestem w połowie pracy nad zapiekanką:)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze mojej kobiecie czyli przyszłej żonie zasmakuje:)
Trzymam kciuki!:)
OdpowiedzUsuńA przepraszam, ale jaja śmietana? słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńŚmietanka 18% (np. Łaciata) do zup i sosów
UsuńWłaśnie się piecze ! Jak już skończę to napiszę o wrażeniach smakowych . Pzdr Mirek
OdpowiedzUsuń... powiem tak : Szału nie ma !!! A z drugiej strony , łatwa , szybka i dla każdego. Nastepnym razem trzeba ja będzie dopracowac np. ostrzejszymi przyprawami ... Pzdr Mirek
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka gościła na moim stole wczoraj. Zmodyfikowałam przepis odrobinę. Mianowicie do mięsa mielonego dodałam podsmażony wcześniej czosnek (około 6-7 ząbków) razem z posiekanym na drobno małym pęczkiem świeżej kolendry. Ta metoda jest typowa dla wielu dań z kuchni libańskiej. Sama nie próbowałam, ponieważ jestem na restrykcyjnej diecie, ale mąż bardzo zachwalał, przy czym on "byle czego" nie dotyka ;).
Dzięki za przepis, z pewnością wykorzystam ponownie i być może następnym razem sama spróbuję ;).
Pozdrawiam,
Ania
Właśnie zrobiłam i zjadłam pierwszą porcję...REWELACJA! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanka pyszna, własnie zjedliśmy z cała rodziną:)Ja dodałam jeszcze do miesa kurkume i zioła prowansalskie.
OdpowiedzUsuńPolecam
Ta zapiekanka jest przepyszna!! :) robię ją właśnie po raz drugi :)
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem ja i mój chłopak jedliśmy, aż się nam uszy trzęsły ;)
Byłam z siebie baardzo dumna, że upichcilam coś tak smacznego :)
Dziękuje za przepis, który na stałe u mnie zagości :)
Pozdrawiam cieplutko.
Cieszę się Magdaleno, że korzystasz z przepisu i zapiekanka smakuje. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWaśnie idziemy z synem Erykiem,wypróbować ten przepis!! Mamy nadzieję,że będzie dobry !!
OdpowiedzUsuńJa też mam taką nadzieję;)
Usuńzrobiłam -rewelka !!!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją !!!
OdpowiedzUsuńPychaaaa!!! buszując w necie, natchnęłam się dziś na Twój blog,i od razu zabrałam się za pichcenie w kuchni. Zapiekanka własnie wyjęta z pieca, pachnie cudnie a smakuje wyśmienicie! Ten sos śmietanowo-majonezowy z czosnkiem pycha :) chyba mąż dziś buzi chcieć nie będzie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! i od dziś będę śledzić nowe przepisy na fb! :)
Kinga :)
Bardzo Ci dziękuję Kingo, za tak miły komentarz. Niezwykle się cieszę, że mój blog się podoba i co najważniejsze, przepis się sprawdził i zapiekanka smakowała:) Pozdrawiam Cię serdecznie!:*
UsuńA ja zamiast makaronu zrobię zapiekankę z ziemniakami i korzenia pietruszki... może jeszcze dorzucę parę marchewek, będzie witaminowo :)
OdpowiedzUsuńZamiast kolendry dodałam zioła prowansalskie, zamiast świeżego czosnku granulowany i też pychota. Mąż wcinał aż mu się uszy trzęsły ;-) Dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńNo i super - najedzony to szczęśliwy mąż;)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńsierota kupiłam śmietankę 30 zamiast 18...trudno, zalałam, wstawiłam, zobaczymy...
OdpowiedzUsuńpowinno być ok...:)
UsuńByło pysznie! ;)
UsuńTo super:) Pozdrawiam!
Usuńpiec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńPiec bez przykrycia
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowałam swoją zapiekankę z tym, że dodałam również kukurydze i zamiast kolendry zioła prowansalskie. Pozostaje mi tylko czekać na narzeczonego i będziemy piec:) Oby było smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio odkryłem coś dla mnie. Wersję dla oszczędnych i leniwych czyli np. studentów :)
OdpowiedzUsuńhttp://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/dania_glowne/zapiekanka_z_miesem.html
Zapiekanka jest rewelacyjna. Nie spodziewałam się że będzie tak pyszna. Najlepsza jaką jadłam. Jedyne co zmieniłam to nie dodawałam kolendry. Polecam i pozdrawiam, ata
OdpowiedzUsuńwspaniale się ta zapiekanka zapowiada, moje chłopaki uwielbiają zapiekanki szczególnie z dobrym mięsem :)
OdpowiedzUsuńja właśnie ja dziś będę robić ciekawe czy mi się uda zrobić smaczną
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie smaczna
UsuńZrobiłam :-) dodałam jeszcze por do cebuli i marchew do papryki. Wyszło super. Dzieki
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało!
Usuńzapraszamy na degustacje na Żurawinawą 8a/9 ! Pozdrawiam wszystkich fanatyków pasty :)
OdpowiedzUsuńRobię często:) na przepis wpadłam już parę late temu ale jest ze mną do dzisiaj.
OdpowiedzUsuń