Pyszne i domowe, choć trzeba przyznać że dość pracochłonne i czasochłonne - krokiety z mielonym gotowanym mięskiem i białą kapustą. Ich smak z pewnością zrekompensuje Wam wszelkie trudy włożone w ich wykonanie:) Polecam!
Składniki na 15 sztuk:
- 15 naleśników usmażonych wg własnego sprawdzonego przepisu
- 1/2 kg łopatki lub szynki wieprzowej
- 1/2 kg wołowiny bez kości
- pół główki białej kapusty (ok. 1/2 kg)
- 2 cebule
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego kminku
- 2 liście laurowe
- sól pieprz czarny ziarnisty i mielony
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Mięso wieprzowe i wołowe włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć "szumowiny". Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu do miękkości.
Ugotowane mięso ostudzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Rosół z gotowania mięsa zachować.
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody by ją przykryła i ugotować do miękkości razem z dodatkiem kminku. Kapustę porządnie odcedzić, ostudzić, wycisnąć z nadmiaru wody i jeszcze raz drobno pokroić.
Olej rozgrzać na patelni (ok. 3-4 łyżki). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej kapustę. Wszystko razem przesmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem mielonym.
Zmielone mięso połączyć z przesmażoną kapustą i cebulą. Farsz wymieszać i gdyby był za suchy dodać do niego kilka łyżek bulionu w którym gotowało się mięso. Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety. Panierować w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Wspaniałe krokiety. Ja dodaję jeszcze kapustę kiszoną. Do tego czerwony barszczyk :)
OdpowiedzUsuńJa też robię z kapustą kiszoną, ale już wtedy bez białej. Nie wiem dlaczego, ale te z kiszoną mają dla mnie bardziej odświętny charakter i goszczą u nas troszkę rzadziej, choć muszę przyznać , ze są chyba smaczniejsze:)
UsuńO matko jak one genialnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń