Bardzo lubię tego typu potrawy. Wytrawne ciasto, tarta na słono, która w moim domu najlepiej sprawdza się jako dodatek do zupy lub kolacyjne danie. Tym razem "napakowana" warzywami z mięsnym dodatkiem w postaci szynki. Pycha!
Przepis autorstwa pani Aleksandry K., znaleziony w gazetce "Przepisy czytelników" nr 8/2012.
CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- pół kostki masła (125 g)
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli, gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
- ok. 300 g brokułów
- 150 g szynki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- drobno posiekana natka pietruszki do posypania (może być suszona)
* szklanka o pojemności 250 ml
Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i przyprawy. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 3 minuty. Wyłożyć na durszlak, ostudzić.
Szynkę pokroić w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć brokuły, następnie szynkę i pomidory. Całość zalać rozkłóconymi jajkami z solą i pieprzem. Wierzch grubo posypać startym żółtym serem oraz posiekaną natką pietruszki. Piec 20 minut w 200 stopniach.
smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚliczna, kolorowa i na pewno bardzo smaczna, bo zawiera warzywa:)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda idealnie! Zjadłabym cała :D:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a ja bardzo lubię wytrawne tarty w różnych wersjach :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie, niczym pizza:)
OdpowiedzUsuńTa tarta ... wygląda idealnie!!
OdpowiedzUsuńdzisiaj taka wyląduje na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuńna jakiej wielkości formę jest ten przepis? :)
OdpowiedzUsuńna okrągłą forme do tarty 26cm
Usuńniestety zgubiłam gdzieś bardzo dobry przepis na ciasto dla tarty i chciałam zrobić z tego ale niestety zamiast ciasta na tartę wyszła mi kruszonka, która się do niczego nie nadaje a składniki dałam dokładnie takie same
OdpowiedzUsuńPróbowała Pani dłużej wyrabiać ciasto ? Czasem mi też wychodzi kruszonka po czym dłużej zagniatam pod wpływem ciepła powinno zrobić się ciasto 🙃
Usuń.. to musi byc niebo w gebie !!!, zrobie napewno tylko z dodatkiem wiecej warzyw !! BOSKA !!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam pyszna polecam! Już szykuje na kolejny weekend
OdpowiedzUsuń