Pewnie niektórzy z Was znają już ten sernik. Wystawiłam przepis na niego na stronie Wielkiego Żarcia dobrych kilka lat temu i przepis poszedł w Świat;) Dziś postanowiłam przypomnieć Wam o nim, zwłaszcza, że jak pamiętam, to pierwszy raz zrobiłam ten sernik właśnie przed Wielkanocą, a na świątecznym stole prezentuje się idealnie.
Bez obaw sernik można przygotowywać po za sezonem, używając mrożonych truskawek.
SPÓD:
- kakaowe, okrągłe biszkopty ok. 100g (kiedyś były dostępne w "Biedronce", teraz nie wiem, czy można je jeszcze dostać, od 5 lat mieszkam za granicą), lub biszkopt kakaowy upieczony z 4 jaj (wg własnego, sprawdzonego przepisu)
- 80-85 dag twarogu trzykrotnie mielonego
- 4 jajka + 1 żółtko
- 1 budyń śmietankowy, lub waniliowy (40g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 ml śmietany 18% (gęstej)
- ok. 20 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- aromat śmietankowy do ciast
- 375 ml śmietany kremówki
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + ok. 1/4 szkl. zimnego mleka
- ok. 40 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 galaretka truskawkowa (75 g) + 1 szkl. gorącej wody
- cukier (opcjonalnie; jeśli truskawki trafią się kwaśne)
SPÓD:
Prostokątną blachę (25x35cm) wysmarować tłuszczem. Dno wyłożyć kakaowymi biszkoptami, lub na spodzie umieścić upieczony biszkopt kakaowy.
MASA SEROWA:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać mikserem z twarogiem, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i budyniem. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej, delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt/biszkopty. Piec ok. 50-55 min. w temp. 190°C.
MASA ŚMIETANOWA:
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać 1/4 szklanki zimnego mleka. Gdy napęcznieje umieścić rondel na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!). Zdjąć z ognia i przestudzić. Do chłodnej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej kremówki, energicznie wymieszać, po czym przełożyć z powrotem do pozostałej masy śmietanowej, cały czas miksując!
Masę śmietanową rozsmarować na upieczonym i wystudzonym serniku.
MASA TRUSKAWKOWA:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.
Truskawki zmiksować. Dodać cukier, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Masę truskawkową połączyć z tężejącą galaretką, wyłożyć na kremówkę.
bardzo mi sie podoba ten serniczek i opcja z galaretką, chetnie skorzystam z pomyslu..
OdpowiedzUsuńfajny sernik :), zjadłabym kawałek
OdpowiedzUsuńTen sernik jest u mnie nr.1 odkąd zobaczyłam go na Wielkim Żarciu pare lat temu. Jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM GO I JEST CUDOWNY, POLECAM :d:d:d
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował:)
Usuń