Pyszny, oryginalny, bezmięsny pasztet, który idealnie sprawdzi się zarówno w nadchodzące postne dni, jak i na Wielkanocnym Stole.
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzący z miesięcznika "Prześlij
przepis", wyd. 04/2010r. Tam też autorką przepisu jest Pani Elżbieta K.
Moja modyfikacja dotyczy głównie ilości składników i czasu pieczenia.
Moja modyfikacja dotyczy głównie ilości składników i czasu pieczenia.
Przepis na małą keksówkę
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki groszku konserwowego
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% + 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- olej do smażenia
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Pieczarki umyć, starkować na tarce o grubych oczkach, przesmażyć razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą.
Jajka obrać, starkować na tarce o grubych oczkach. Dodać przesmażone pieczarki z cebulą, posiekany szczypiorek, ser żółty, śmietanę i majonez. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na końcu wbić surowe jajko i dodać groszek. Jeszcze raz wszystko dokładnie, lecz delikatnie wymieszać (uważać, aby nie "rozdziabać" groszku).
Masę przełożyć do keksówki, wyrównać.
Piec ok. 40 min. w 200°C
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: