Proste i smaczne ciasto do popołudniowej kawy.
CIASTO KRUCHE:
- 1½ szkl. mąki
- 2 żółtka
- ½ kostki margaryny (np. "Kasia") - 125g
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- słoik dżemu malinowego (ok. 300 ml)
WARSTWA KOKOSOWA:
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 25 dag wiórków kokosowych
CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Blaszkę do pieczenia (25cm x 20cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno formy, podwyższając brzegi.
Podpiec ok. 10-15 min. w 200°C.
Podpiec ok. 10-15 min. w 200°C.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, gdy trochę przestygnie posmarować dżemem malinowym.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
WARSTWA KOKOSOWA:
Masło stopić w rondelku, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać zimne, ale jeszcze lejące masło i wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście z dżemem.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 25 min (na złoty kolor).
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać zimne, ale jeszcze lejące masło i wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście z dżemem.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 25 min (na złoty kolor).
Serwować po całkowitym wystudzeniu (ciepłe ciasto może się rozwalać podczas krojenia).
jadłam kiedys podobne u cioci. Twoje smacznie wygląda, już zapisałam przepis! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń