poniedziałek, 5 marca 2012

Kotlet schabowy w śmietanie i panierce serowej

Małe urozmaicenie kotleta schabowego. Dzięki śmietanie mięso jest miękkie i delikatne, a panierka chrupiąca, aromatyczna i po prostu inna niż tradycyjna. Moja mała modyfikacja przepisu Siostry Anastazji. Oryginalny tytuł- "Kotlet po prowansalsku".


Na 6 sztuk:
  • 6 plastrów schabu (bez kości, ok.½ kg)
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 jajka
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • ok. 1 szkl. mąki
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • przyprawy sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona
  • olej do smażenia

Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem do mięsa na kotlety. Każdy kotlet przyprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron.
Do jednego naczynia wlać śmietanę, do drugiego wsypać mąkę, do trzeciego zmiksowane lub roztrzepane jajka (można jeszcze przyprawić solą i pieprzem), w czwartym umieścić bułkę tartą wymieszaną z startym na tarce serem żółtym. Do bułki dodać dodatkowo 1 łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich, wymieszać. Każdy kotlet panierować kolejno w śmietanie, mące, jajkach i na końcu w bułce tartej z serem.
Smażyć na oleju na złoty kolor.

Aby mięso było jeszcze bardziej delikatne, plastry schabu należy namoczyć w śmietanie jakieś 2-3 godziny.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...