Małe urozmaicenie kotleta schabowego. Dzięki śmietanie mięso jest miękkie i delikatne, a panierka chrupiąca, aromatyczna i po prostu inna niż tradycyjna. Moja mała modyfikacja przepisu Siostry Anastazji. Oryginalny tytuł- "Kotlet po prowansalsku".
Na 6 sztuk:
- 6 plastrów schabu (bez kości, ok.½ kg)
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 jajka
- ok. 1 szkl. bułki tartej
- ok. 1 szkl. mąki
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- przyprawy sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona
- olej do smażenia
Plastry schabu rozbić cienko tłuczkiem do mięsa na kotlety. Każdy kotlet przyprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron.
Do jednego naczynia wlać śmietanę, do drugiego wsypać mąkę, do trzeciego zmiksowane lub roztrzepane jajka (można jeszcze przyprawić solą i pieprzem), w czwartym umieścić bułkę tartą wymieszaną z startym na tarce serem żółtym. Do bułki dodać dodatkowo 1 łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich, wymieszać. Każdy kotlet panierować kolejno w śmietanie, mące, jajkach i na końcu w bułce tartej z serem.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
Do jednego naczynia wlać śmietanę, do drugiego wsypać mąkę, do trzeciego zmiksowane lub roztrzepane jajka (można jeszcze przyprawić solą i pieprzem), w czwartym umieścić bułkę tartą wymieszaną z startym na tarce serem żółtym. Do bułki dodać dodatkowo 1 łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich, wymieszać. Każdy kotlet panierować kolejno w śmietanie, mące, jajkach i na końcu w bułce tartej z serem.
Smażyć na oleju na złoty kolor.
Aby mięso było jeszcze bardziej delikatne, plastry schabu należy namoczyć w śmietanie jakieś 2-3 godziny.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: