środa, 7 marca 2012

Snickersowe muffiny

Muffiny - pyszne i delikatne ciastka w kształcie babeczki, pieczone z różnymi, najczęściej słodkimi dodatkami. Najbardziej popularne to te z owocami, czekoladą, dżemem lub kremem. Ja proponuję upiec je z dodatkiem pokruszonych batonów Snickers. Smak oceńcie sami - jak dla mnie - nieziemski:)



Na ok. 18 sztuk:
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 85 g masła (niecałe pół kostki)
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 batony Snickers

Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlać roztopione masło.
Do jednolitej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Snickersy pokroić na małe kawałeczki (ok.1cm x 1cm). 3/4 kawałków obtoczyć w mące, wrzucić do masy, wymieszać. Masą napełniać formy do muffin. Na wierzchu każdej umieścić kawałek batona.
Piec ok.15-18 min. w 200°C.




4 komentarze:

  1. O bardzo fajne, z wkładką w środku to lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny fajny słodki wypiek u Ciebie. Póki co jestem zakochana w Twoim placku kokosowym i muszę go wkrótce upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie czekam na recenzję i życzę smacznego:)
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam,są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...