Muffiny - pyszne i delikatne ciastka w kształcie babeczki, pieczone z różnymi, najczęściej słodkimi dodatkami. Najbardziej popularne to te z owocami, czekoladą, dżemem lub kremem. Ja proponuję upiec je z dodatkiem pokruszonych batonów Snickers. Smak oceńcie sami - jak dla mnie - nieziemski:)
Na ok. 18 sztuk:
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 85 g masła (niecałe pół kostki)
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 batony Snickers
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlać roztopione masło.
Do jednolitej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Snickersy pokroić na małe kawałeczki (ok.1cm x 1cm). 3/4 kawałków obtoczyć w mące, wrzucić do masy, wymieszać. Masą napełniać formy do muffin. Na wierzchu każdej umieścić kawałek batona.
Piec ok.15-18 min. w 200°C.
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i mlekiem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, wlać roztopione masło.
Do jednolitej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Snickersy pokroić na małe kawałeczki (ok.1cm x 1cm). 3/4 kawałków obtoczyć w mące, wrzucić do masy, wymieszać. Masą napełniać formy do muffin. Na wierzchu każdej umieścić kawałek batona.
Piec ok.15-18 min. w 200°C.
O bardzo fajne, z wkładką w środku to lubię.
OdpowiedzUsuńKolejny fajny słodki wypiek u Ciebie. Póki co jestem zakochana w Twoim placku kokosowym i muszę go wkrótce upiec;)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na recenzję i życzę smacznego:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco!
upiekłam,są pyszne :)
OdpowiedzUsuń