Jedno z moich najprostszych i najszybszych ciast, również jedno z pierwszych jakie upiekłam. Zawsze się udaje, a co najfajniejsze za każdym razem inaczej smakuje - w zależności z jakim dżemem jest zrobione. Wielbicielom bardzo słodkich ciast polecam użycie dżemu truskawkowego lub brzoskwiniowego, ale najlepiej mimo wszystko komponuje się z kwaśną, czarną porzeczką.
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1 kostka masła (250g)
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 słoik dowolnego dżemu (250 ml)
Wszystkie składniki sypkie wymieszać, zrobić "dołek", wbić 2 jajka. W rondelku roztopić masło, gdy przestygnie, wlać je do reszty składników, wymieszać, wyrobić szybko ciasto (dodać mąkę jeśli jest taka potrzeba). Ciasto zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej pół godz.
Blachę ( 25x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, podwyższając brzegi. Na cieście rozsmarować dżem. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, ułożyć je na wierzchu ciasta, tworząc kratkę.
Piec ok. 30-35 min w 180°C (piekarnik z termoobiegiem).
Śliczna ta kratka na wierzchu;)
OdpowiedzUsuń