niedziela, 4 marca 2012

Kruchy placek maślany z dżemem

Jedno z moich najprostszych i najszybszych ciast, również jedno z pierwszych jakie upiekłam. Zawsze się udaje, a co najfajniejsze za każdym razem inaczej smakuje - w zależności z jakim dżemem jest zrobione. Wielbicielom bardzo słodkich ciast polecam użycie dżemu truskawkowego lub brzoskwiniowego, ale najlepiej mimo wszystko komponuje się z kwaśną, czarną porzeczką.


Na zdjęciu wersja z dżemem pomarańczowym.
  • 3 szkl. mąki 
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła (250g)
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoik dowolnego dżemu (250 ml)

Wszystkie składniki sypkie wymieszać, zrobić "dołek", wbić 2 jajka. W rondelku roztopić masło, gdy przestygnie, wlać je do reszty składników, wymieszać, wyrobić szybko ciasto (dodać mąkę jeśli jest taka potrzeba). Ciasto zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na co najmniej pół godz.
Blachę ( 25x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wylepić ciastem, podwyższając brzegi. Na cieście rozsmarować dżem. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, ułożyć je na wierzchu ciasta, tworząc kratkę.
Piec ok. 30-35 min w 180°C (piekarnik z termoobiegiem).

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...