- ok. 80 dag - 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 2½ szkl. mąki
- 10 dag pieczarek
- 1 pętko kiełbasy, np. śląskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża, drobno posiekana pietruszka, ew. suszona
- sól, pieprz, ew. przyprawa do ziemniaków
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dodać mąkę.
Masło rozgrzać na patelni, zeszklić posiekaną cebulę. Kiełbasę pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki w plasterki, dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem ok. 5 min. mieszając co jakiś czas.
Usmażone i wystudzone pieczarki z kiełbasą przełożyć do ziemniaków, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną pietruszkę. Przyprawić. Wyrobić wszystko na gładką masę, nie klejącą się zbytnio do ręki. W razie potrzeby dodać więcej mąki (ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i jakości mąki, czasami wystarczą 2 szkl, a czasami 3).
Z masy formować okrągłe talarki, opruszyć każdy mąką. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sałatą z pomidorem w sosie winegret i kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: