Bardzo smaczna, dość szybka i niecodzienna propozycja na szybką zapiekankę, która z pewnością skradnie smaki wszystkich wielbicieli francuskiego ciasta.
Zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia
- 1 płat gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok. 350g)
- ok. 300 g pieczarek
- 2 pory
- 2x kremowy serek śmietankowy z ziołami lub czosnkiem (2x 150g)
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz, 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 żółtko
Niewielką prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i płatem ciasta francuskiego. Odkroić kawałek ciasta, który wykorzystamy później do zrobienia kratki na wierzchu zapiekanki.
Pory oczyścić i drobno pokroić.
Pieczarki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pory i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem.
Kremowe serki wymieszać ze śmietaną, wyciśniętym ząbkiem czosnku i startym na tarce żółtym serem. Do masy dodać przesmażone pieczarki i pory.
Masę rozsmarować na cieście francuskim. Na wierzchu zapiekanki zrobić dekoracyjną kratkę z pozostałego ciasta francuskiego, pokrojonego w cienkie paski. Kratkę posmarować żółtkiem.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w 200 stopniach.
Chętnie odkroiłabym sobie kawałek taj zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń