niedziela, 13 września 2015

Owsiane placuszki z białego sera ze szpinakiem

Jeśli wasze pociechy nie przepadają za mlecznymi śniadaniami, to te placuszki są doskonałym pomysłem na przemycenie dzieciom pełnowartościowego białka. Placuszki z białego serka z dodatkiem zmielonych płatków owsianych i szpinaku będą też świetnym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły. Pamiętajcie, że mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ wspomagają pracę mózgu i pomagają im zdrowo się rozwijać.






  • 250 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 2 jajka
  • 100 g szpinaku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła 
  • sól, pieprz


Na patelni rozgrzać masło. Dodać Przeciśnięty ząbek czosnku i posiekany szpinak. Smażyć, aż ze szpinaku odparuje cała woda.
W misce wymieszać ze sobą twaróg, śmietanę, jajka i zmielone płatki owsiane. Do masy dodać przesmażony wcześniej szpinak i pokrojony w bardzo drobną kosteczkę boczek. Masę przyprawić solą i pieprzem.
Na niewielkiej ilości oleju smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.







2 komentarze:

  1. Mmm bardzo apetyczne *.* A do tego wszystko, co pyszne: płatki owsiane, twaróg, szpinak- skusiłabym się :>

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny przepis ;)) muszę spróbować chodź dzieckiem nie jestem ale na pewno będzie mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...