Pyszna, krucha szarlotka w walentynkowym wydaniu... Z prażonymi jabłkami i kruchymi serduszkami na wierzchu. Oprószona delikatnie cukrem pudrem i podana z gałką lodów waniliowych będzie cudownym deserem nie tylko w dniu zakochanych...
Składniki na formę o średnicy 20 cm:
- 220 g mąki pszennej
- 150 g zimnej margaryny
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 1/2 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 100 g brązowego cukru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- cukier puder do posypania ciasta
Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią kuchenną i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
PRAŻONE JABŁKA:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić jabłka, cukier i cynamon. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż jabłka będą pływały w tzw. syropie. Zdjąć z ognia.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na 2 części. Większą wylepić dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia na który należy wysypać kulki ceramiczne, suchy groch lub fasolę, by obciążyć ciasto. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
W tym czasie pozostałą część ciasta należy rozwałkować i powykrawać z niej serca.
Podpieczony spód wyciągnąć, usunąć papier, wyłożyć jabłka i wierzch przykryć powykrawanymi sercami. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Piękne zdjęcia, a ciasto z pewnością smakowało bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję gin;) Owszem, ciasto wyszło pychota!
Usuń