sobota, 14 lutego 2015

Smażone serca

Takie smażone serduszka idealnie wpasowują się w klimat ostatnich dni, tłustego czwartku i Walentynek. Są bowiem wykonane z ciasta na oponki i smażone na głębokim tłuszczu. Udekorowane różowym lukrem i posypką cukrową w kształcie serduszek stają się niewątpliwie pysznym prezentem dla ukochanej osoby.






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu
  • 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka spirytusu lub wódki
DEKORACJA:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku malinowego
  • 1 łyżeczka gorącej wody


Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, cukry, wbić żółtka. Dodać rozgnieciony widelcem twaróg, ocet i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, dodać mąki w razie jakby zbytnio kleiło się do rąk.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Powykrawać serca, a w ich środku zrobić mniejsze za pomocą mniejszej foremki.
Olej wlać do rondelka. Do zimnego wlać wódkę lub spirytus. Podgrzać.
Przygotowane serca wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
Usmażone serca wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, sokiem malinowym i wodą.
W tak przygotowanym lukrze maczać z jednej strony serca. Można dodatkowo udekorować je posypką.








Walentynkowe menu Twarogowe słodkości 2

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...