Jedno z najbardziej klasycznych jak dla mnie połączeń, jeśli chodzi o ciasta z truskawkami. Porządnie nasączony puszysty biszkopt, krem budyniowy i truskawki... Tym razem w postaci "zmiksowanej". Pyszne i proste połączenie...
Przepis na blachę 25cm x 35cm
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1 szklanka* cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy (ewentualnie z połowy cytryny)
- 300 ml przegotowanej, letniej wody
- 1 łyżka cukru
- kilka kropli esencji lub olejku waniliowego
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 1 kostka masła
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
BISZKOPT:
Jajka ubić z cukrem do białości. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na pół, w celu uzyskania dwóch blatów.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać. Spodni blat biszkoptowy nasączyć.
KREM:
Do rondelka wlać 400 ml mleka. Pozostałe wymieszać z proszkiem budyniowym, cukrem (jeśli budyń nie jest słodzony) i żółtkami. Mieszankę budyniowo-żółtkową wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć. Dodawać po łyżce zimny budyń, nie przerywając miksowania. Krem rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim blatem, nasączyć pozostałym ponczem.
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody.
Truskawki zmiksować, połączyć z zimną galaretką. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pyszne ciasto! Najlepsze połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńW lodówce zostało jeszcze 5 kawałków, więc... kto pierwszy ten lepszy;))
OdpowiedzUsuń