Czekoladowe misie z cynamonowo - imbirową nutką, specjalnie na Dzień Dziecka. Na ich widok nie tylko maluch się uśmiechnie:)
Pomysł na dekorację zaczerpnięty z TEJ strony
Pomysł na dekorację zaczerpnięty z TEJ strony
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 szklanka* mąki
- 100 g zimnego masła
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka kakao
- chipsy czekoladowe
- rozpuszczona czekolada
Wszystkie składniki suche, oprócz kakao, czyli mąkę, imbir, cynamon i cukry wymieszać w misce. Dodać pokrojone w drobną kostkę masło i zimną wodę. Zagnieść szybko ciasto, które powinno mieć zwartą, elastyczną konsystencję, nie klejącą się do ręki (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Oba ciasta rozwalkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką o średnicy ok. 6 cm powykrawać koła z ciemnego ciasta, a z jasnego małe kółeczka, używając np. kieliszka. Nakładać małe kółko na ciemne, tworząc pyszczek misia, a drugie jasne kółko przekroić na pół i zrobić uszy.
Tak przygotowane misie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w 190 stopniach.
Na ciepłych misiach ułożyć po 2 chipsy czekoladowe w miejsce oczu. Na wystudzonych misiach namalować roztopioną czekoladą pyszczki, używając np. wykałaczki.
jakie świetne te ciasteczka! każdy maluch byłby z takich zadowolony :)
OdpowiedzUsuńcudne! fantastyczny pomysł, nie tylko na Dzień Dziecka :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Wyglądają słodko:)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie :) chcę takie :)
OdpowiedzUsuńSolidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.
OdpowiedzUsuń