Z okazji Dnia Kobiet, wszystkim blogowiczkom życzę Wszystkiego Najlepszego i jak najwięcej przyjemności życiowych. Jedną z takich przyjemności jest wykwintny tort brzoskwiniowy, z delikatną śmietanką, w której zatopione są pokruszone, czekoladowe kule Ferrero Rocher. Tort na specjalne okazje - taką jak dziś? Czemu nie...?:)
BISZKOPT Z 4 JAJ wg własnego, sprawdzonego przepisu; ew. można użyć jednego z gotowych spodów biszkoptowych, dostępnych w sklepie.
150 ml jogurtu brzoskwiniowego
MASA BRZOSKWINIOWA:
- 500 ml soku brzoskwiniowego, ew. pomarańczowego
- 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego (2x 40g)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
MASA ŚMIETANOWA:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 8 czekoladek Ferrero Rocher
- 5 dag płatków migdałowych
WIERZCH:
- kolorowe lub uprażone na patelni wiórki kokosowe, lub prażone płatki migdałów, ew. krokant orzechowy + starta czekolada deserowa.
Wierzch upieczonego i wystudzonego biszkoptu posmarować jogurtem brzoskwiniowym.
MASA BRZOSKWINIOWA:
Ćwierć szklanki soku brzoskwiniowego wymieszać z cukrem i budyniami. Resztę soku zagotować, dodać rozrobiony budyń, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 min, cały czas mieszając. Masę zdjąć z kuchenki, dodać pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać, masę rozsmarować na biszkopcie. Schłodzić w lodówce (ok.1-2 godz.)
Ćwierć szklanki soku brzoskwiniowego wymieszać z cukrem i budyniami. Resztę soku zagotować, dodać rozrobiony budyń, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 min, cały czas mieszając. Masę zdjąć z kuchenki, dodać pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać, masę rozsmarować na biszkopcie. Schłodzić w lodówce (ok.1-2 godz.)
MASA ŚMIETANOWA:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixem, z cukrem i
cukrem waniliowym. Czekoladki Fererro pokroić na ćwiartki, dodać razem
z płatkami migdałowymi do ubitej śmietany. Całość bardzo delikatnie
(aby nie zabarwić zbytnio śmietany), ale dokładnie wymieszać. Masę
rozsmarować na warstwie brzoskwiniowej.
Wierzch ciasta udekorować wedle uznania (na zdjęciu wersja z zielonymi wiórkami kokosowymi).
Jest to lekko zmodyfikowany przepis na "Tort z brzoskwiniami" pochodzący z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" wyd.16/2005
Jest to lekko zmodyfikowany przepis na "Tort z brzoskwiniami" pochodzący z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" wyd.16/2005
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: