Jakiś czas temu kupiłam spory pęk świeżej mięty i nie za bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Poszperałam troszkę w "skarbnicy wiedzy", czyli w internecie, i natknęłam się na ten przepis http://whatscookingamerica.net/Poultry/YogurtMintChicken.htm
Mięsko wyszło bardzo fajne w smaku, smaczne, soczyste i aromatyczne. Teraz, w porze zimowej najlepiej upiec piersi w piekarniku. Latem, przepis będzie świetnym pomysłem na danie z grilla. Potrawa ta ma jeszcze jedną zaletę - jest mało kaloryczna, więc mogą się nią zajadać osoby dbające o linie i liczące kalorie.
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego (może być 0,5%)
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne
Jogurt wymieszać z świeżo posiekaną miętą, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawić. Piersi oczyścić, włożyć do marynaty. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Piersi piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem ok. 45 minut w 180 stopniach.
super pachnący sposób na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńoooo mniam! zapraszam do mojej kuchni abyś coś takiego wyczarowała:D
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy. Tylko adresik poproszę, ;))
Usuńpozdrawiam!
To musi smakować wyjątkowo!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
Dziękuję:)
Usuńrównież pozdrawiam gorąco!
Piersi są bardzo smaczne pierwszy raz jadłam podane z mieta bardzo zaskakujący smak i aromat
OdpowiedzUsuńmm, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJutro to robię,sory już dziś to zrobię .Myślę ,że będzie smakował.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyszło, jogurt się paskudnie ściął i powstały grudki,smakuje jak guma z pastę miętową ...
Usuńprzykro mi, że nie wyszło...
UsuńA czy kurczaka wklada sie do piekarnika razem z marynata?
OdpowiedzUsuńTak, razem z marynatą
UsuńT dlo ry 93
OdpowiedzUsuń