czwartek, 8 listopada 2012

Piersi w marynacie jogurtowo - miętowej

Jakiś czas temu kupiłam spory pęk świeżej mięty i nie za bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Poszperałam troszkę w "skarbnicy wiedzy", czyli w internecie, i natknęłam się na ten przepis http://whatscookingamerica.net/Poultry/YogurtMintChicken.htm
Mięsko wyszło bardzo fajne w smaku, smaczne, soczyste i aromatyczne. Teraz, w porze zimowej najlepiej upiec piersi w piekarniku. Latem, przepis będzie świetnym pomysłem na danie z grilla. Potrawa ta ma jeszcze jedną zaletę - jest mało kaloryczna, więc mogą się nią zajadać osoby dbające o linie i liczące kalorie.






Składniki na 4 porcje:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego (może być 0,5%)
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne


Jogurt wymieszać z świeżo posiekaną miętą, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawić. Piersi oczyścić, włożyć do marynaty. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Piersi piec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem ok. 45 minut w 180 stopniach.




13 komentarzy:

  1. super pachnący sposób na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo mniam! zapraszam do mojej kuchni abyś coś takiego wyczarowała:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy. Tylko adresik poproszę, ;))
      pozdrawiam!

      Usuń
  3. To musi smakować wyjątkowo!
    Pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piersi są bardzo smaczne pierwszy raz jadłam podane z mieta bardzo zaskakujący smak i aromat

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro to robię,sory już dziś to zrobię .Myślę ,że będzie smakował.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wyszło, jogurt się paskudnie ściął i powstały grudki,smakuje jak guma z pastę miętową ...

      Usuń
    2. przykro mi, że nie wyszło...

      Usuń
  6. A czy kurczaka wklada sie do piekarnika razem z marynata?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...