Przepis rewelacyjny i szybki w przygotowaniu na każdą, większą lub mniejszą imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Kawałki piersi z kurczaka przyprawionej na ostro, zawinięte w cienkich plastrach boczku i obtoczone w brązowym cukrze. Uwierzcie mi - połączenie smakowe rewelacyjne! Gorąco polecam!
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- sól, pieprz, ostra mielona papryka, ulubione zioła do drobiu
- 300 g wędzonego boczku w cienkich, długich plastrach
- 100 g brązowego cukru
- olej do wysmarowania rusztu
Piersi z kurczaka pokroić na kawałki grubości palca i długości ok. 3 cm. Przyprawić je solą, pieprzem, ostrą papryką i ulubionymi ziołami.
Każdy kawałek kurczaka owinąć w cienki plaster boczku a następnie obtoczyć w brązowym cukrze. Tak przygotowane kawałki układać na wysmarowanym olejem ruszcie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, do ładnego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni.
Apetycznie wyglada :) Smakuje na zimno czy bardziej na cieplo? Mozna przygotowac dzien wczesniej przed impreza???
OdpowiedzUsuń