niedziela, 15 listopada 2015

Słodko - ostre kąski kurczaka w boczku

Przepis rewelacyjny i szybki w przygotowaniu na każdą, większą lub mniejszą imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Kawałki piersi z kurczaka przyprawionej na ostro, zawinięte w cienkich plastrach boczku i obtoczone w brązowym cukrze. Uwierzcie mi - połączenie smakowe rewelacyjne! Gorąco polecam!






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka, ulubione zioła do drobiu
  • 300 g wędzonego boczku w cienkich, długich plastrach
  • 100 g brązowego cukru
  • olej do wysmarowania rusztu


Piersi z kurczaka pokroić na kawałki grubości palca i długości ok. 3 cm. Przyprawić je solą, pieprzem, ostrą papryką i ulubionymi ziołami.
Każdy kawałek kurczaka owinąć w cienki plaster boczku a następnie obtoczyć w brązowym cukrze. Tak przygotowane kawałki układać na wysmarowanym olejem ruszcie. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, do ładnego zbrązowienia w temperaturze 180 stopni.



1 komentarz:

  1. Apetycznie wyglada :) Smakuje na zimno czy bardziej na cieplo? Mozna przygotowac dzien wczesniej przed impreza???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...