Zdrowsza wersja raczej przez większość lubianej zawiniętej tortilli, z większą ilością warzyw i sosem na bazie jogurtu. Bardziej kolorowa, bardziej smaczna. Polecam na szybki obiad lub lunch do pracy.
Składniki na 4 sztuki:
- 300 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- jajko + bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
- 4 placki pełnoziarnistej tortilli
- pół słoika kapusty czerwonej (odsączonej z zalewy)
- 1 świeża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 świeży ogórek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu, cukru i ziół prowansalskich
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze, dłuższe kawałki, jak stripsy. Przyprawić solą i pieprzem a następnie panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.
SOS:
Jogurt wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku.
Placki tortilli smarować sosem czosnkowym. Na nich ułożyć czerwoną kapustę, pokrojoną w plastry paprykę, cebulę i ogórka a następnie usmażone kawałki kurczaka. Zwinąć i podawać od razu po przyrządzeniu.
Żeby tortilla była bardziej chrupiąca, można ją zaraz po zwinięciu, dodatkowo podsmażyć chwilę na suchej patelni lub podpiec kilka minut w piekarniku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: