czwartek, 12 listopada 2015

Tortilla z czerwoną kapustą

Zdrowsza wersja raczej przez większość lubianej zawiniętej tortilli, z większą ilością warzyw i sosem na bazie jogurtu. Bardziej kolorowa, bardziej smaczna. Polecam na szybki obiad lub lunch do pracy.






Składniki na 4 sztuki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • jajko + bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • 4 placki pełnoziarnistej tortilli
  • pół słoika kapusty czerwonej (odsączonej z zalewy)
  • 1 świeża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 świeży ogórek
SOS:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, cukru i ziół prowansalskich


Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze, dłuższe kawałki, jak stripsy. Przyprawić solą i pieprzem a następnie panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor.
SOS:
Jogurt wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku.
Placki tortilli smarować sosem czosnkowym. Na nich ułożyć czerwoną kapustę, pokrojoną w plastry paprykę, cebulę i ogórka a następnie usmażone kawałki kurczaka. Zwinąć i podawać od razu po przyrządzeniu.
Żeby tortilla była bardziej chrupiąca, można ją zaraz po zwinięciu, dodatkowo podsmażyć chwilę na suchej patelni lub podpiec kilka minut w piekarniku.




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...