poniedziałek, 16 listopada 2015

Sałatka grecka z tortellini

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem ogromną fanką klasycznej greckiej sałatki, z mnóstwem pomidorów, z wyrazistym smakiem świeżej cebuli i obowiązkowo z fetą i oliwkami. Ostatnio dodałam do niej małe pierożki tortellini z serowo - szpinakowym farszem i muszę przyznać, że wyszło nieziemsko dobre!:)






  • 2 garście małych gotowych pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka czarnych oliwek
  • 50 g sera feta
  • pół długiego świeżego ogórka
SOS:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu 
  • 1 łyżka wody
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • szczypta suszonej bazylii, soli, pieprzu i cukru


Tortellini ugotowac w posolonej wodzie. Dobrze odsączyć i ostudzić.
Pomidorki pokroić na pół, cebule w piórka, oliwki w plasterki. Z ogórka wydrążyć łyżeczką środek, by pozbyć się nadmiaru wody, resztę drobno pokroić.
Ugotowane tortellini wymieszać z pokrojonymi warzywami i pokruszoną fetą.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę tuż przed samym podaniem.






















0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...