Kruchy maślany placek z dyniowo - śmietanowym zapiekanym musem. Ciasto rodem z USA, popularne także w Kanadzie i Wielkiej Brytanii, gdzie najbardziej celebruje się święto Halloween. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, a kluczową rolę odgrywa tu odpowiednie doprawienie nadzienia, żeby dyniowy mus nie wyszedł zbyt mdły.
Blacha 20 cm x 30 cm:
KRUCHE CIASTO:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 niepełna szklanka puree z dyni
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- przyprawy: po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka cynamonu
KRUCHE CIASTO:
Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
NADZIENIE:
Puree z dyni wymieszać z śmietanami, cukrem, jajkami i przyprawami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić kruchym ciastem, podwyższając brzegi i zostawiając trochę na wierzch. Ciasto nakłuć widelcem a następnie podpiec ok. 7-8 minut w 190 stopniach.
Na podpieczone ciasto wylać masę dyniową. Wstawić ponownie do piekarnika.
Z reszty ciasta powycinać ozdobne kształty. Poukładać je na masie dyniowej po ok. 10 minutach pieczenia. Piec dodatkowo ok. 25-30 minut.
Ależ cudownie słoneczny!
OdpowiedzUsuńPiękne dekoracje :)