Pyszne, pulchne, pięknie pachnące korzennymi przyprawami muffiny z dodatkiem puree z dyni. Bardzo proste w przygotowaniu babeczki w sam raz na jesienne popołudnie.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy (10g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki puree z dyni
- 70 ml mleka
W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i sól.
Masło stopić w rondelku i ostudzić.
Do osobnej miski wsypać cukier z cukrem waniliowym. Dodać ostudzone masło i zmiksować. Wbić jajka i ubić je z cukrem i masłem do białości. Następnie dodać puree z dyni i mleko. Na końcu przesiać do masy mąkę z przyprawami. Wszystko dokładnie zmiksować.
Masę nakładać łyżką do foremek na muffiny. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak samo smakują:)
UsuńKocham wszystko co dyniowe! Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ktoś tu bardzo się stara, żeby było wiele fajnych i ciekawych pomysłów do analizy.
OdpowiedzUsuń