Letnia klasyka... Tego sernika nie może zabraknąć w naszym domu w trakcie trwania truskawkowego sezonu. Za każdym razem wychodzi pyszny, lekki jak pianka i delikatny za sprawą dodania do masy serowej ubitej śmietany kremówki. Nie za słodki, mocno truskawkowy. Niebo w gębie!:)
Składniki na tortownicę 22 cm:
SPÓD:
- 150 g ciastek digestive z czekoladą
- 80 g masła
- 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 ml zmiksowanych truskawek (ok.250g)
- 1 duży cukier waniliowy
- 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości owoców)
- 4 łyżki żelatyny
- 100 ml zimnego mleka
- 1 galaretka truskawkowa
- świeże truskawki do dekoracji
SPÓD:
Masło roztopić w rondelku.
Ciastka digestive drobno pokruszyć lub zmielić w malakserze. Wymieszać z roztopinym masłem. Masą wylepić dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
MASA SEROWA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Twaróg wymieszać z zmiksowanymi truskawkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mase delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować!). Lekko przestudzoną żelatynę (nie może być za gorąca), wlać do masy serowej, cały czas miksując. masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Na wierzch sernika poukładać świeże połówki truskawek i zalać galaretką truskawkową. Wstawić ponownie do lodówki.
Truskawkowy sernik to mistrz nad mistrzami wśród serników.
OdpowiedzUsuń