Pyszny, oryginalny letni deser... Do wykonania w zaledwie 30 minut! Małe, delikatne serniczki z kremowego serka naturalnego z słodką, chrupiącą bezą na wierzchu, której słodycz przełamuje kwaskowaty agrest, dzięki czemu poszczególne smaki łączą się ze sobą wręcz idealni. Deser w sam raz do letniej, popołudniowej kawy.
Składniki na 8 sztuk:
SPÓD:
- 130 g herbatników
- 50 g stopionego masła
- 2 i 1/2 kremowego serka "Arla Apetina Naturalny" (łącznie 315g)
- 2 żółtka
- pół filiżanki* cukru
- kilka kropli esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 100 g agrestu
- 2 białka
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Herbatniki pokruszyć lub zmielić w malakserze, wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić dno foremek na serniczki wyłożonych papierem do pieczenia lub papierowymi papilotkami na muffiny.
Serek naturalny zmiksować z żółtkami, cukrami i proszkiem budyniowym. Masę rozlać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu poukładać owoce agrestu.
Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika.
W między czasie przygotowujemy bezę:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy.
Po 8-10 minutach pieczenia serniczków, wyciągamy je z piekarnika i na wierzch nakładamy masę bezową. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15-17 minut.
Ale fajne słodkości, a beza bajeczna:)
OdpowiedzUsuńAle fajne! Uwielbiam serniczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzięki:) Fajne i smaczne! Ba- boskie;) Zniknęły w oka mgnieniu.
OdpowiedzUsuń