To już praktycznie końcówka sezonu jagodowego, więc z tej okazji przedstawiam Wam sernik z tymi właśnie owocami. W połączeniu z morelami i kokosową kruszonką, sernik jest po prostu pyszny, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom owocowych słodkości. Mam nadzieję, że uda się Wam go jeszcze upiec w tym roku, może zdążycie..., bo warto;)
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
CIASTO KRUCHE:
- 1 i 3/4 szkl* mąki
- pół szklanki cukru
- pół kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g twarogu trzykrotnie mielonego
- 5 jajek
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- kilka kropel olejku migdałowego do ciast
- 150 g jagód
- 5 moreli
- 1 szklanka mąki
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
CIASTO KRUCHE:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wbić żółtka, dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto, gdyby kleiło się do rąk, podsypać mąką. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wylepić dno i boki tortownicy i podpiec ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
MASA SEROWA:
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem, budyniem i olejkiem migdałowym.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę i dodać ją do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Na końcu dodać umyte jagody i pokrojone w drobną kostkę morele (wcześniej należy je obrać ze skórki. Jedną z moreli zostawić do kruszonki).
Masę serową wylać na podpieczony spód.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i rozgniatając ją w palcach posypać nią wierzch sernika. Dodatkowo wierzch posypać pokrojoną w kostkę i obraną morelą.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta w trakcie pieczenia.
pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!
pyszności:)
OdpowiedzUsuń