Babeczki kakaowe na bazie maślanki, których "bedronkowa" dekoracja z pewnością zachwyci najmłodszych. Tak ozdobione babeczki zaserwowałam na drugie urodziny córki. Do dekoracji użyłam gotowej masy cukrowej dostępnej w angielskim supermarkecie. Nie orientuję się, czy w Polsce też jest dostępna, jeśli nie, to w internecie jest mnóstwo przepisów na wykonanie takiej masy w domu, np. znajdziecie go TU .
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe 3/4 szklanki maślanki
- 35 ml oleju
- 200 g gotowej masy cukrowej
- czerwony i czarny barwnik spożywczy w proszku, ew. w żelu
- odrobina przegotowanej wody do przyklejania elementów
- cukier puder do podsypania stolnicy
W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki. Piec ok. 20-25 min. w 200°C.
DEKORACJA:
Masę cukrową podzielić na pół. Do jednej części dodać czerwony barwnik, a do drugiej czarny (zostawić mały kawałek białej masy, która będzie potrzebna do wykonania oczu). Obie masy zagnieść, by barwnik dokładnie zabarwił masę, a następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Z masy czerwonej wycinać większe kółka o średnicy zbliżonej do średnicy babeczek, przykryć nimi ich wierzch. Z masy czarnej wycinać mniejsze kółka, które będą kropkami biedronek, cienkie paski i średnie kółka, np. kieliszkiem, które dzielimy na pół i z nich robimy buzię biedronek. Udekorować nimi czerwony wierzch, przyklejając je odrobiną wody (w tym celu najlepiej użyć cienkiego pędzelka do smarowania spodu czarnych kółeczek i pasków). Z białej masy uformować małe kuleczki i przykleić je w miejsce oczu, środek ozdobić czarnymi małymi kropeczkami.
wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńidealne na przyjęcie dla dzieci!
Dziękuję:) Owszem, moja córka była nimi zachwycona, pomimo iż po swojemu mówiła na nie "pajki" (czyt. pająki");D
Usuńjakie cudowne *.* woow!
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com
śliczne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) Pozdrawiam!
UsuńFajny konkurs. Jak tylko znajdę chwilkę na napisanie czegoś ciekawego, t z pewnością wezmę udział:)
OdpowiedzUsuńcudne :) chcę takie zrobić. Mam tylko pytanie: muszę zrobić babeczki wraz z ozdobą dzień wcześniej przed imprezą w przedszkolu. Jak mam je przechować, żeby nie wyschła masa z lukru plastycznego? i drugie: czy na muffinkę masę plastyczną także przyklejamy na wodę? Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńNie, masę plastyczną kładziemy bezpośrednio na babeczkę, bez smarowania wodą. Babeczki najlepiej jest przechowywać w suchym, nie za ciepłym miejscu by masa nie popłynęła i nie w lodówce (efekt może być ten sam:(. Najlepiej w temp. pokojowej, szczelnie owinięte folią aluminiową lub spożywczą, co zapobiegnie ich wyschnięciu
UsuńDzięki za pomoc :)))
Usuń