środa, 31 lipca 2013

Szaszłyki z klopsikami i cukinią

Jeśli znudziły Ci się klasyczne szaszłyki, szeregowo nadziane mięsem i warzywami, możesz skorzystać z tego prostego, ale jakże efektownego pomysłu. Małe kuleczki z mielonego mięsa owinięte w cienkie plastry świeżej cukinii, nabite obok siebie na patyk prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco. W dodatku są bardzo smaczne:)






Składniki na 8 porcji:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula + kilka łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, cząber, mielona gorczyca, suszona natka pietruszki
  • 4 cukinie
  • kilka kropel oliwy


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso przełożyć do miski. Dodać przesmażoną i ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyrobić ręką masę, tak jak na kotlety mielone.
Cukinie umyć. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Najlepiej w tym celu użyć noża do filetowania ryb.
Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii, nadziewać po 4 na każdy patyk. Skropić oliwą. Szaszłyki grillować ok. 35 minut. Można je także przygotować w piekarniku.
Dbający o linie mogą zastąpić mięso wieprzowe zmieloną piersią z kurczaka lub indyka.





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...