Jeśli znudziły Ci się klasyczne szaszłyki, szeregowo nadziane mięsem i warzywami, możesz skorzystać z tego prostego, ale jakże efektownego pomysłu. Małe kuleczki z mielonego mięsa owinięte w cienkie plastry świeżej cukinii, nabite obok siebie na patyk prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco. W dodatku są bardzo smaczne:)
Składniki na 8 porcji:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanego
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 cebula + kilka łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, cząber, mielona gorczyca, suszona natka pietruszki
- 4 cukinie
- kilka kropel oliwy
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso przełożyć do miski. Dodać przesmażoną i ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyrobić ręką masę, tak jak na kotlety mielone.
Cukinie umyć. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Najlepiej w tym celu użyć noża do filetowania ryb.
Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii, nadziewać po 4 na każdy patyk. Skropić oliwą. Szaszłyki grillować ok. 35 minut. Można je także przygotować w piekarniku.
Dbający o linie mogą zastąpić mięso wieprzowe zmieloną piersią z kurczaka lub indyka.
Kapitalny pomysl! Na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńWspaniale,bardzo smaczne danie,musze je zrobic,milego dnia.
OdpowiedzUsuńjadlam, pyszne!!!
OdpowiedzUsuń