Tego typu ciasta kojarzą mi się nierozłącznie z niedzielą i zapachem maminego wypieku... Bo to właśnie z jej przepisu jest ten pleśniak, tyle że mama robiła go zazwyczaj z dżemem, ale że sezon na rabarbar wciąż trwa, to właśnie on tym razem gra główną rolę w tym cieście. Moim małym urozmaiceniem było dodanie do piany z białek kisielu truskawkowego, w celu uzyskania różowego koloru.
Pomysł na różową piankę zaczerpnięty z gazetki "Przyślij przepis. Ciasta na lato" nr 5/2013
Pomysł na różową piankę zaczerpnięty z gazetki "Przyślij przepis. Ciasta na lato" nr 5/2013
Składniki na blachę 25 cm x 35 cm:
- 3 szklanki* mąki
- 1 szklanka* cukru
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 1 kopista łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 długie łodygi rabarbaru
- 1 kisiel truskawkowy
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Margaryna i jajka używane do wyrobienia ciasta powiny być schłodzone.
Mąkę wsypać do miski. Zrobić "dołek". Wbić żółtka, białka wstawić do lodówki. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko wyrobić ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Każdą część owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Dno blaszki wylepić jedną częścią jasnego ciasta. Wyłożyć na nią drobno pokrojony rabarbar. Na rabarbar zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto kakaowe.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kisiel. Pianę wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierch zetrzeć pozostałe jasne ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Jeśli zajdzie taka potrzeba, w trakcie pieczenia przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Zachwyciło mnie twoje ciasto,zdjęcia również,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę do kawki :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Witaj!
OdpowiedzUsuńTwój blog został nominowany przeze mnie do Liebster Award.Po pytania zapraszam na http://upieczeni.blog.pl.Pozdrawiam!
Wyglada super-mam pytanie,,czy dla mnie cos zostanie??????
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oczywiście:) Zostało jeszcze kilka kawałeczków, więc zapraszam;)
UsuńDziękuję dziewczyny! Miło mi, że ciasto się podoba. Polecam fanom kruchych ciast z owocami, bo jest naprawdę smaczne i do tego ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjaka ciekawa różowa pianka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie tego ciasta do rabarbarowej akcji:)
Czy ciasto powinno mieć konsystencje piasku?
OdpowiedzUsuń