Pyszna zapiekanka z makaronu penne z warzywami i kurczakiem zapieczone pod złocistą kołderką z sosu serowego z musztardą. Szybko i efektownie!
- 250 g makaronu penne
- 1 pierś z kurczaka
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1 mała puszka kukurydzy
- sól, pieprz, mielona słodka papryka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki musztardy
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
Makaron ugotować al'dente. Przelać na durszlak. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażyć na oleju. Marchew obrać, drobno pokroić, ugotować razem z fasolką. Makaron wymieszać z usmażonym mięsem, ugotowanymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Ser zetrzeć na tarce.
SOS:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Zalać zimnym mlekiem. Całość podgrzać, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Gorący sos wymieszać z musztardą i połową startego sera. Makaron z warzywami zalać sosem i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10-15 minut najlepiej na funkcji grill w 190 stopniach.
Uwielbiam takie makaronowe zapiekanki! A u Ciebie taka warzywna i kolorowa... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) lubię makarony pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa również. Szczerze polecam ten przepis, musztardowy smaczek zaskakuje...;)
UsuńLubie makaron i fasolkę- ciekawi mnie ten sos... hmmm
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! tak lekko i zdrowo.
OdpowiedzUsuńa makaron to węglowodany !!! szkoda że nie razowy, byłby zdrowszy od pszennego :) no ale, napewno też dobrutkie |:)
Usuńwygląda naprawdę pięknie! chętnie wypróbuję Twój przepis:), Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo:) W takim razie życzę smacznego!
Usuń