Póki sezon na rabarbar trwa, warto spróbować tych pysznych babeczek z różanym nadzieniem i kawałkami rabarbaru. Słodka różana konfitura i kwaskowaty rabarbar idealnie do siebie pasują. Spróbujcie sami...;)
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki* cukru
- 10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
- niecałe 3/4 szklanki* maślanki
- 35 ml oleju
- 1 i 3/4 szklanki* mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 małych łyżeczek gęstej konfitury różanej
- 1 łodyga rabarbaru
W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę.
Połowę ciasta rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Następnie nałożyć po łyżeczce konfitury różanej i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać rabarbarem. (ja każdy kawałek rabarbaru maczam z jednej strony w mące i tą stroną układam na wierzchu ciasta. Dzięki temu owoce się nie zatapiają.)
Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
mniam, jaki to musiał być cudny aromat podczas pieczenia!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie muffinek do rabarbarowej akcji:)
O tak, był!:) Ale smak zdecydowanie zwyciężył nad aromatem, zwłaszcza te różane wnętrze. Mniam...:)
UsuńEfekt naprawdę powalający :)
OdpowiedzUsuń