Pieczarki w cieście... Moje ulubione danie na Stole Wigilijnym. Ale nie tylko. Przepis świetnie sprawdza się na wszelakich imprezach lub okazyjnych stołach. Bardzo uniwersalne. Niecodzienne, ale jakże proste i smaczne. Można je podawać na ciepło w roli głównego dania, serwując np. z ryżem, lub na zimno jako przekąska.
- ½ kg małych pieczarek
- 4 jajka
- ok. 2 szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- sól, pieprz, papryka słodka
- 4 łyżki oleju
- ½ kg pieczarek
- 4 małe cebule
- 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (ok.700ml)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,chilli pieprz cayenne, bazylia, oregano
Jajka, mleko, mąkę, olej zmiksować na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste, konsystencją przypominające ciasto na omlet, a nawet gęściejsze. Przyprawić.
Pieczarki maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
SOS:
Pieczarki pokroić w pół-talarki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Dodać pokrojone pieczarki, posolić. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem i papryką. Do usmażonych pieczarek dodać sos słodko-kwaśny i doprowadzić wszystko do wrzenia.
Gorącym sosem polać usmażone w cieście pieczarki.
Rozumiem, że najpierw trzeba te pieczarki ugotować? Tak? ;)
OdpowiedzUsuńPowiem tak... Owszem, zawsze wcześniej pieczarki gotowałam w bulionie grzybowym, przez ok. 10 minut. Ale jakiś czas temu (z braku czasu)obtoczyłam w cieście surowe pieczarki i też się dosmażyły. Tak więc wybór należy do Ciebie:)
UsuńCzy sos słodko kwaśny - jest kupny ? Jeśli tak to z jakiej firmy najlepszy . A drugie pytanie - jak długo można przechowywać takie pieczarki ?
OdpowiedzUsuńPrzepis ze słoiczka, może być np. łowicz, albo z Biedronki. Pieczarki moga spokojnie leżeć w lodówce 3 dni.
Usuń