Odwieczny problem - zalegające w chlebaku czerstwe pieczywo. Szkoda wyrzucić, a jest zbyt twarde by zjeść je w formie kanapki. Oto pomysł jak można je smacznie i szybko wykorzystać. Przepis pochodzi ze zbiorów przepisów Nigelli Lawson. Kiedyś oglądałam jeden z jej programów i tam też przygotowywała ona podobna potrawę. Zapamiętałam tylko, że czerstwą bagietkę zalewa się masą jajeczną z dodatkiem sera, przyprawioną gałką muszkatołową. Resztę dopracowałam sama.
- 1 długa, czerstwa bagietka, lub dwie krótsze. Można użyć też czerstwych bułek pszennych, kajzerki, kromki chleba pszenno-żytniego, rogale, itp.
- 3 jajka
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
- 10 dag startego sera żółtego
- 5 dag kremowego serka topionego z ziołami
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, susz z pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej
- pół pęczka szczypiorku
- masło do wysmarowania formy
Bagietkę, lub inne pieczywo pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu do zapiekania, wcześniej wysmarowanym masłem.
Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić. Dodać starty ser, wymieszać.
Na bagietkach poukładać kawałki pokrojonego serka topionego, zalać masą jajeczno-serową, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piec na złoty kolor, ok. 20-25 min. w 180°C.
Polecam podawać do zupy.
Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić. Dodać starty ser, wymieszać.
Na bagietkach poukładać kawałki pokrojonego serka topionego, zalać masą jajeczno-serową, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piec na złoty kolor, ok. 20-25 min. w 180°C.
Polecam podawać do zupy.
ser z serem... rozpływam się jak ten ser normalnie ;_; podziel się proszę <3 cudo
OdpowiedzUsuń