piątek, 2 marca 2012

Sposób na czerstwą bagietkę

Odwieczny problem - zalegające w chlebaku czerstwe pieczywo. Szkoda wyrzucić, a jest zbyt twarde by zjeść je w formie kanapki. Oto pomysł jak można je smacznie i szybko wykorzystać. Przepis pochodzi ze zbiorów przepisów Nigelli Lawson. Kiedyś oglądałam jeden z jej programów i tam też przygotowywała ona podobna potrawę. Zapamiętałam tylko, że czerstwą bagietkę zalewa się masą jajeczną z dodatkiem sera, przyprawioną gałką muszkatołową. Resztę dopracowałam sama.
 
  • 1 długa, czerstwa bagietka, lub dwie krótsze. Można użyć też czerstwych bułek pszennych, kajzerki, kromki chleba pszenno-żytniego, rogale, itp.
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 5 dag kremowego serka topionego z ziołami
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, susz z pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej
  • pół pęczka szczypiorku
  • masło do wysmarowania formy


Bagietkę, lub inne pieczywo pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w naczyniu do zapiekania, wcześniej wysmarowanym masłem.
Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić. Dodać starty ser, wymieszać.
Na bagietkach poukładać kawałki pokrojonego serka topionego, zalać masą jajeczno-serową, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piec na złoty kolor, ok. 20-25 min. w 180°C.

Polecam podawać do zupy.

1 komentarz:

  1. ser z serem... rozpływam się jak ten ser normalnie ;_; podziel się proszę <3 cudo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...