Szybka wiosenna przekąska ze świeżych zielonych szparagów, owiniętych w kruche, listkowate ciasto francuskie z dodatkiem kremowego serka i parmezanu. Idealna na szybkie przyjęcie gości lub jako dodatek do ulubionej wiosennej zupy, np. idealnego na upalne dni chłodnika.
Składniki na 10 sztuk:
- 10 świeżych zielonych szparagów
- 1/3 gotowego rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 2 łyżki kremowego serka śmietankowego lub z ziołami
- 1 żółtko
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
Szparagi oczyścić i odciąć ich twarde części (mniej więcej w połowie).
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować kremowym serkiem i pociąć na paski grubości ok. 1 cm.
Każdego szparaga owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je żółtkiem i posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach, na złoty kolor.
Bardzo fajny pomysł na takie danie. Smacznie i ładnie :)
OdpowiedzUsuń