Pyszne, szybkie w przygotowaniu sezonowe ciasto ze świeżym rabarbarem i jabłkami. Kruche, maślane... Idealny czerwcowy wypiek:)
Składniki na okrągłą formę o średnicy 26 cm:
KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (najlepiej 18%)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 małe jabłka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy (10g)
- 3 łyżki bułki tartej
KRUCHE CIASTO:
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciastem wylepić dno i boki formy do pieczenia, a resztę ciasta zostawić - będzie potrzebna do zrobienia kratki na cieście. Ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Tak przygotowaną formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 8-10 minut w temperaturze 190 stopni.
W czasie gdy podpieka się spód, przygotować NADZIENIE OWOCOWE:
Jabłka obrać i razem z rabarbarem pokroić w niewielką kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i bułką tartą.
Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie owocowe.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć na cieście, tworząc kratkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Wspaniałe, jego wizulaność jest już tak smakowita, że doczekanie własnej wersji, jest ciężkim przeżyciem!
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda na bardzo apetyczną :) Czy owocowe nadzienie nie jest zbyt kwaśne?
OdpowiedzUsuńŁadne masz foteczki, zatrzymałam się tu na dłużej....
OdpowiedzUsuńŁadne masz foteczki, zatrzymałam się tu na dłużej....
OdpowiedzUsuń