Moje wspomnienie obiadu z dzieciństwa. Takie ziemniaczki często serwowała moja mama na niedzielny obiad, a ziemniaki były wtedy pieczone w prodiżu. Ja przygotowuję je w piekarniku i też wychodzą super, smakują wszystkim domownikom, nawet najmłodszym:) Polecam podawać je z ulubioną surówką, np. mizerią czy z białej lub pekińskiej kapusty.
Składniki na 14 sztuk:
- 7 dużych ziemniaków
- sól
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 czerstwa bułka
- przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka mielona papryka, cząber, suszona natka pietruszki, majeranek
- przyprawa do ziemniaków
- odrobina oleju do posmarowania blachy i smażenia pieczarek
Ziemniaki obrać i w całości włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, posolić i gotować ok. 2-3 minuty od momentu zagotowania wody.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki poprzekrajać na pół i wydrążyć z nich środki.
Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wysmarować olejem i ułożyć na niej połówki ziemniaków. Oprószyć je przyprawą do ziemniaków.
FARSZ:
Bułkę namoczć w zimnej wodzie.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do niej starte na tarce na dużych oczkach pieczarki, lekko posolić. Wszystko razem przesmażyć, aż z pieczarek odparuje woda.
Do mięsa dodać wyciśniętą z wody bułkę, przesmażone pieczarki z cebulą, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyrobić masę najlepiej ręką tak jak na kotlety mielone. Z masy mięsnej formować kulki i nadziewać nimi wydrążone wcześniej połówki ziemniaków.
Tak przygotowane ziemniaki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut (w zależności od odmiany ziemniaków) w 190 stopniach.
Bardzo mi się podoba Twoja propozycja. Smacznie, ładnie i ... tak inaczej :)
OdpowiedzUsuń