niedziela, 14 lutego 2016

Babeczki Red Velvet

Szybie, maślankowe babeczki w czerwonym kolorze, w sam raz na święto zakochanych. Do przygotowania w zaledwie pół godzinki. Babeczki wychodzą, miękkie, pulchne i naprawdę pyszne. Sprawdzony od lat przepis, który z ręką na sercu polecam!:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki* cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 75 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu (polecam firmy Wilton)
DEKORACJA:
  • do wyboru: biała rozpuszczona czekolada, lukier, cukier puder
  • czerwona posypka cukrowa



Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką. Na końcu dodać barwnik.
Do foremek na babeczki lub formy do muffin, wyłożonej papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Babeczki wystudzić i dowolnie udekorować.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...