wtorek, 9 lutego 2016

Bananowe pancakes z chia i czekoladą

Pyszne i zdrowe placuszki w sam raz na cześć Pancake Day, czyli Dnia Naleśnika, który obchodzimy właśnie dziś!:) Idealne na nietuzinkowe śniadanie lub słodki, zdrowy podwieczorek.





Składniki na 12 - 15 sztuk:
  • 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 dojrzałe banany
  • 150 g serka ricotta
  • 150 ml mleka
  • 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 filiżanki* mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion Chia
  • garść chipsów czekoladowych lub 4 kostki startej gorzkiej czekolady
  • szczypta soli 
* filiżanka o pojemności 220 ml


Masło stopić w rondelku, ostudzić.
Żółtka odzielić od białek. Z białek ubić pianę z szczyptą soli.
Żółtka wymieszać z rozgniecionymi na papkę bananami, stopionym masłem, ricottą, mlekiem i cukrem waniliowym. Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, nasiona chia i dobrze wszystko wymieszać. Na końcu dodać chipsy czekoladowe i ubita pianę z białek, całość delikatnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oleju (tą czynność można pominąć) smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe najlepiej polane miodem.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...