czwartek, 10 grudnia 2015

Seromak - Sernik z makiem

Wszystko co najlepsze co możemy znaleźć na bożonarodzeniowym stole, połączone w jednym cieście. Aksamitny delikatny sernik, z aromatyczną, pełną bakalii masą makową i kruche ciasto na spód. Jedne z pyszniejszych świątecznych ciast goszczące zapewne w wielu polskich domach! W naszym w tym roku zapewne też:)






Składniki na blachę 25 cm x 30 cm:

KRUCHY SPÓD:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego
DODATKOWO:
  • 1 puszka gotowej masy makowej (800g)
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 4 białka
  • szczypta soli


KRUCHY SPÓD:
Wszystkie składniki kruchego ciasta zagnieść.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni  przez ok.7-8 minut.
MASA MAKOWA:
Masę makową wyłożyć na patelnię. Cały czas mieszając, podgrzewać ją, aż odparuje z niej woda. Trwa to ok. 8-10 minut. Odparowaną masę makową zdjąć z ognia i wystudzić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ostudzoną masę makową połączyć ze zmielonymi migdałami a następnie delikatnie z ubitą pianą z białek. Masę rozsmarować na podpieczonym kruchym spodzie.
MASA SEROWA:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do masy dodawać stopniowo twaróg, cały czas miksując. Następnie do masy dodać proszek budyniowy i aromat.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę połączyć delikatnie z masą serową. Masę serową wylać na masę makową. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50 minut.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...