Delikatna, puszysta kokosowa rolada biszkoptowa. Śnieżnobiały krem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady i miękki biszkopt z przepisu mojej teściowej. Rolada wręcz rozpływa się w ustach... Polecam nie tylko na święta:)
CIASTO BISZKOPTOWE:
- ¾ szklanki* cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek gorącej wody
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 białe czekolady (2 x 100g)
- 1 cukier waniliowy
- 100 g wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania wierzchu
CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
KREM:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Do ubitej wlać powoli ostygłą ale nadal płynną czekoladę, zmiksować. Do masy dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Roladę rozwinąć.Rozsmarować na niej 3/4 masy kokosowej. Ponownie delikatnie zwinąć.Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać wiórkami kokosowymi. Roladę wstawić do lodówki, schłodzić co najmniej 3 godziny.
Mmm... biszkopt wygląda na baaardzo puszysty i lekki:)
OdpowiedzUsuńBardzo puszysta ta rolada. Aż kusi, żeby zjeść kawałek :)
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu biszkopt na roladę zawsze wychodzi puszysty:) Polecam!
OdpowiedzUsuń