poniedziałek, 21 grudnia 2015

Szybki piernik z nutellą

Przedświąteczna gorączka i wir przygotowań pochłonął do reszty i mnie, stąd ta ostatnia cisza na blogu. Mam za to dla Was jeszcze jeden i chyba już ostatni wpis przed świętami na szybki piernik przełożony nutellą. Pyszny, miękki i delikatny piernik "last minute":) Polecam wszystkim zabieganym;)!






Tortownica o średnicy 26 cm:
  • 1 jajko
  • pół szklanki* cukru
  • 1/4 szklanki* oleju
  • pół szklanki* mleka
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • po pół łyżeczki sody, cynamonu i przyprawy do piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
PRZEŁOŻENIE:
  • mały słoik nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
  • pół tabliczki (50g) czekolady z drobnymi orzechami lub nadzieniem orzechowym
  • 3 łyżki wiśniówki + 100 ml wody
DODATKOWO:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady + 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
 *szklanka o pojemności 250 ml


Jajko ubić z cukrem i olejem do białości. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wszystko przesiać i dodawać partiami na przemian z mlekiem do masy jajecznej. Na końcu dodać powidła, dokładnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem, zrobić "próbę suchego patyczka".
Ostudzony piernik przekroić na pół. Nasączyć wiśniówką rozrobioną w wodzie.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z nutellą. Ostudzonym kremem posmarować piernik i przykryć drugim płatem ciasta.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietanką. Upieczony i wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą. Udekorować wg uznania.
 
 
 
 
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...