Przedświąteczna gorączka i wir przygotowań pochłonął do reszty i mnie, stąd ta ostatnia cisza na blogu. Mam za to dla Was jeszcze jeden i chyba już ostatni wpis przed świętami na szybki piernik przełożony nutellą. Pyszny, miękki i delikatny piernik "last minute":) Polecam wszystkim zabieganym;)!
Tortownica o średnicy 26 cm:
- 1 jajko
- pół szklanki* cukru
- 1/4 szklanki* oleju
- pół szklanki* mleka
- 1 szklanka* mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao
- po pół łyżeczki sody, cynamonu i przyprawy do piernika
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- mały słoik nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
- pół tabliczki (50g) czekolady z drobnymi orzechami lub nadzieniem orzechowym
- 3 łyżki wiśniówki + 100 ml wody
- 1 tabliczka mlecznej czekolady + 3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Jajko ubić z cukrem i olejem do białości. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wszystko przesiać i dodawać partiami na przemian z mlekiem do masy jajecznej. Na końcu dodać powidła, dokładnie wymieszać. Masę wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem, zrobić "próbę suchego patyczka".
- Ostudzony piernik przekroić na pół. Nasączyć wiśniówką rozrobioną w wodzie.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z nutellą. Ostudzonym kremem posmarować piernik i przykryć drugim płatem ciasta.
- Czekoladę rozpuścić z mlekiem lub śmietanką. Upieczony i wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą. Udekorować wg uznania.
Wygląda bardzo kusząco i ładnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń