wtorek, 8 grudnia 2015

Rolada kokosowa

Delikatna, puszysta kokosowa rolada biszkoptowa. Śnieżnobiały krem na bazie śmietany kremówki i białej czekolady i miękki biszkopt z przepisu mojej teściowej. Rolada wręcz rozpływa się  w ustach... Polecam nie tylko na święta:)






CIASTO BISZKOPTOWE:
  • ¾ szklanki* cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
KREM:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 białe czekolady (2 x 100g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania wierzchu


CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
KREM:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Do ubitej wlać powoli ostygłą ale nadal płynną czekoladę, zmiksować. Do masy dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Roladę rozwinąć.Rozsmarować na niej 3/4 masy kokosowej. Ponownie delikatnie zwinąć.Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać wiórkami kokosowymi. Roladę wstawić do lodówki, schłodzić co najmniej 3 godziny.





3 komentarze:

  1. Mmm... biszkopt wygląda na baaardzo puszysty i lekki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo puszysta ta rolada. Aż kusi, żeby zjeść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego przepisu biszkopt na roladę zawsze wychodzi puszysty:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...