Pysznie zakręcone mięsko z wieprzowego boczku z nadzieniem grzybowym z dodatkiem słodkiej, suszonej żurawiny i podduszonej cebulki. Jedno z moich ulubionych pieczonych mięs na świątecznym stole.
- 1 kg surowego wieprzowego boczku
- 2 łyżki oleju
- sól ziołowa, pieprz czarny mielony, 2 ząbki czosnku, słodka mielona papryka, cząber, majeranek, 2 liście laurowe
- 5 garści suszonych grzybów
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- foliowy rękaw do pieczenia + nić do owinięcia mięsa
Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Boczek rozkroić na grubość 1 cm, solidnie natrzeć marynatą, obłożyć listkami laurowymi, przełożyć do miski lub innego naczynia, przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia, grzyby przepłukać wodą, przełożyć do garnuszka, zalać świeżą wodą i ugotować (gotować ok. 20- 30 minut). Ugotowane i przestudzone grzyby bardzo drobno posiekać, ewentualnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby, wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z drobno pokrojoną suszoną żurawiną.
Boczek wyjąć z lodówki, rozsmarować na nim farsz grzybowo - żurawinowy, zwinąć ciasno w roladę, owinąć nicią. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa foliowego, dokładnie zawiązać i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60-70 minut w 180 stopniach.
Wspaniała propozycja na świąteczny (i nie tylko) stół. Bardzo mi się ten przepis podoba:)
OdpowiedzUsuń