Ten sernik gości w naszym domu najczęściej, i pomimo, że lubię eksperymentować w kuchni to piekę go na wszelkie okazje, święta i urodziny bo jednak najbardziej nam smakuje. Dodanie do masy serowej mleka sprawia, że sernik wychodzi bardzo wilgotny i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie serniki z dodatkami, możecie dodać do niego np. brzoskwinie lub rodzynki
KLIKNIJ żeby zobaczyć przepis na ten sernik z morelami.
Przepis na blachę 20 cm x 30 cm:
CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- niecałe pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 75 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki oleju
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 300 ml mleka 3,2%
- kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego
- 5 białek
- szczypta soli
- 10 czubatych łyżek cukru
CIASTO KRUCHE:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić dno. Podpiec w piekarniku ok. 8-10 min. w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości (białka zachować). Do masy stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Dokładnie utrzeć, dodać resztę składników, na końcu wlać mleko. Nie przestraszcie się jeśli masa jest rzadka, taka właśnie ma być.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach.
BEZA:
Białka pozostałe z żółtek dodanych do masy serowej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Bezę rozsmarować na serniku 15 minut przed końcem pieczenia. Po skończonym czasie pieczenia, sernik przetrzymać jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 20 minut, żeby beza wyschła.
Wygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńwyglada jak ...milon dolarow !! w najblizszym czasie zrobie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. Ja z kolei dodawałam mleko w proszku. Ale, jak widać z mlekiem w płynie sernik wyszedł doskonale :)
OdpowiedzUsuń