Pięknie prezentujący się dorsz, w paczuszce z francuskiego ciasta i posypany chrupiącymi orzeszkami ziemnymi będzie świetną propozycją na wigilijny stół, ale oczywiście nie tylko. Taką rybkę możecie zaserwować sobie i najbliższym na zwykły piątkowy obiad, bo pomimo iż potrawa wygląda bardziej odświętnie, to robi sie ją naprawdę prosto i szybko.
Składniki na 6 sztuk:
- 1/2 kg filetów z dorsza
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz cytrynowy
- 6 łyżeczek ketchupu
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok.300 g)
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
- 1 żółtko
Filety z dorsza podzielić na 6 równych kawałków. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Ciasto francuskie rozwinąć. Podzielić na 6 równych prostokątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce ketchupu. Na cieście położyć kawałek dorsza, zawinąć w paczuszkę, mocno sklejając brzegi, np. za pomocą widelca.
Wierzch każdej paczuszki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane paczuszki z rybą umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut w 200 stopniach.
Wygląda cudnie)))
OdpowiedzUsuń