poniedziałek, 23 listopada 2015

Dorsz w cieście francuskim z orzechami

Pięknie prezentujący się dorsz, w paczuszce z francuskiego ciasta i posypany chrupiącymi orzeszkami ziemnymi będzie świetną propozycją na wigilijny stół, ale oczywiście nie tylko. Taką rybkę możecie zaserwować sobie i najbliższym na zwykły piątkowy obiad, bo pomimo iż potrawa wygląda bardziej odświętnie, to robi sie ją naprawdę prosto i szybko.






Składniki na 6 sztuk:
  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (ok.300 g)
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 1 żółtko


Filety z dorsza podzielić na 6 równych kawałków. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Ciasto francuskie rozwinąć. Podzielić na 6 równych prostokątów. Na każdy nałożyć po łyżeczce ketchupu. Na cieście położyć kawałek dorsza, zawinąć w paczuszkę, mocno sklejając brzegi, np. za pomocą widelca.
Wierzch każdej paczuszki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Tak przygotowane paczuszki  z rybą umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut w 200 stopniach.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...