Pyszne, leniwe, niedzielne śniadanie... Miękkie jak puch, delikatne niczym biszkopt placuszki z dojrzałych bananów z dodatkiem mąki gryczanej, zmielonych płatków owsianych i zbawiennych dla naszego układu trawiennego siemienia lnianego. Zdrowe i pyszne rozpoczęcie dnia dla całej rodziny.
Składniki na 8-10 sztuk:
- 2 dojrzałe małe banany
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki płatków owsianych zmielonych w blenderze na mąkę
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce wymieszać ze sobą mąkę gryczaną ze zmielonymi płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i siemieniem lnianym.
W drugiej misce jajko ubić do białości z cukrami. Dodać śmietanę, rozgniecione widelcem banany i mleko, zmiksować. Na końcu dodać wymieszane wcześniej suche składniki i wszystko dobrze wymieszać / zmiksować.
Patelnię wysmarować delikatnie olejem. Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć złote placuszki z obu stron.
Zdrowy początek dnia z taki placuszkami:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :) Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam! Są pyszne!:)
UsuńCudowne! Idealne na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/