Bardzo prosty i do tego smaczny sposób na przygotowanie schabu. W tym przepisie idziemy "na skróty", używając gotowego sosu barbeque z butelki, który można nabyć niemal w każdym większym sklepie spożywczym. Obowiązkową rolę odgrywa tu także duża ilość cebuli, która dodaje potrawie słodkości. Polecam na szybki i mało pracochłonny obiad.
Składniki dla 2-3 osób:
- 6 plastrów schabu bez kości o grubości ok.1 cm
- sól, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka
- ok. 200 ml sosu BBQ
- 2 duże cebule
- rękaw do pieczenia
Plastry schabu natrzeć solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką i majerankiem.
Cebule obrać, pokroić w piórka, a następnie połączyć z sosem BBQ. W tak przygotowanej marynacie zanurzyć plastry schabu i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Schab razem z marynatą przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia mięs. Rękaw porządnie zawinąć i ułożyć na blasze. Wstawć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: