Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Nie licząc owoców składa się zaledwie z 5 składników! Pyszne, wilgotne i maślane... Czy może być coś lepszego do niedzielnej, popołudniowej kawy na schyłek wakacji?;)
Składniki na podłużną formę 25 cm x 12 cm:
- 140 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka +1 białko
- 1 szklanka* mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 6-7 śliwek węgierek lub renklod
* szklanka o pojemności 250 ml
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka i jedno białko, a następnie skórkę z pomarańczy lub aromat.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy maślanej, wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć delikatnie mąką i ułożyć na wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Pychota! sezonowe śliwki najlepiej sprawdzają się w wypiekach
OdpowiedzUsuńIdealne na nadchodzący sezon na śliwki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta z owocami lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńLubię maślane ciasta, bo są takie delikatne. A owoce w nich... ummm, mniam. Pychota :)
OdpowiedzUsuń